Ekotopfilm - Envirofilm 2018

Ekotopfilm - Envirofilm 2018

Galéria

vstup voľný

EKOTOPFILM JE SVOJOU 44. ROČNOU TRADÍCIOU NAJSTARŠÍM PODUJATÍM TOHTO DRUHU NA SVETE.

Filmový festival Ekotopfilm dokázal výnimočne spojiť na jednej platforme verejný, súkromný a tretí sektor v problematike trvalo udržateľného rozvoja. Stalo sa z neho jedno z najväčších a najnavštevovanejších podujatí.

MEDVEDE Z KAMČATKY (SK DABING) RU/53'

16:00 - 16:55

Juhokamčatská federálna rezervácia sa často nazýva aj medvedí raj. Prírodopisný film meditatívneho typu sleduje 7 mesiacov dve medvedice a ich medvieďatá, odhaľuje tajomstvá ich každodenného života. Vďaka hudbe a ruchom prírody bez komentára, sa môžete úplne ponoriť do nádhernej divočiny, cítiť jej silu medzi sopkami, riekami a divokou zverou, a zároveň zakúsiť dôležitú hranicu, ktorú by človek nikdy nemal prekročiť.

PO ZÁRUKE (SK TITULKY) NO/52'

17:00 - 17:55

Ako ďaleko zájdete v Nórsku, ak sa budete stravovať výlučne potravinovým odpadom? Zdá sa, že dosť ďaleko. Potravinový odpad predstavuje pre malú zato bohatú krajinu obrovský problém, kde štvrtina potravín končí v smetnom koši. Štyria mladí aktivisti sa rozhodnú na situáciu upozorniť, a tak sa vydajú na cyklovýlet zo Severného mysu až na juh Nórska, zdolávajúc 3000 km dlhú trasu. Dajú si sľub, že sa budú stravovať len jedlom po záruke zo supermarketov, a čoskoro zistia, že vďaka potravinovému odpadu môžu žiť ako králi. Čo to ale vypovedá o ich krajine a našom spôsobe života?

MIMO PLÁTNA | DOMÁCNOSŤ BEZ ODPADOV

18:00 - 18:55

Každý obyvateľ Slovenskej republiky vyprodukoval v roku 2016 priemerne 359 kg komunálneho odpadu. Z tohto množstva dokázal zrecyklovať a skompostovať necelých 83 kg. Zvyšok skončil na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Rozmýšľate nad tým, ako znížiť množstvo vyhadzovaných odpadov? Je reálne v slovenských podmienkach recyklovať a kompostovať viac? Pridajte sa aj vy k stále väčšiemu množstvu aktívnych ľudí, ktorým nie je ľahostajné, v akom životnom prostredí žijú. O osobné skúsenosti sa podelí Branislav Moňok z občianskeho združenia Priatelia Zeme. Zavedením jednoduchých opatrení znížila jeho trojčlenná domácnosť množstvo vyhadzovaných odpadov na necelých 10 kg za rok. Ako a kde začať? Odpovede ako aj praktické návody sa dozviete na prednáške.

PYTLIACKE PODSVETIE (SK TITULKY) US/48'

19:00 - 19:50

Priekopnícky dokumentárny film odhaľuje globálny syndikát, ktorý je hnacím motorom nelegálneho zabíjania nosorožcov. Na čiernom trhu je ich roh jedným z najviac obchodovaných artiklov. Hlavné zločinecké syndikáty s ním obchodujú rovnako ako s drogami a zbraňami. Rohy dospelých jedincov majú hodnotu až $250 000. Miestni dedinčania, ktorí toto ohrozené zviera zabíjajú, dostávajú od dobre organizovaných zločineckých skupín len zlomok tejto ceny. Čína vyhlásila svoj plán zakázať domáci komerčný obchod so slonovinou a rohmi za účelom ochrany ohrozených afrických druhov zvierat.

SLAMKY (SK TITULKY) US/33'

19:50 - 20:25

Silný dokumentárny film o plastových slamkách a iných formách plastového odpadu, ktorý sa dostáva do našich vodných tokov a oceánov. Predstavuje jednotlivcov, skupiny a firmy po celom svete, ktoré sa snažia pomocou výchovy, osvety, spolupráce a rozvoja politiky znižovať používanie plastových slamiek využitím ich neplastových náhrad. Úvod zábavného a vzdelávacieho filmu patrí farebnej animácii a hlasu oscarového herca Tima Robbinsa.

BIELE ŠÁLKY UŽ NETREBA (SK DABING) US/59'

20:30 - 21:30

Tento dokumentárny film predstavuje dánsku neziskovku INDEX: Dizajn, ktorý mení život, ako aj históriu rovnomennej medzinárodnej dizajnérskej súťaže. Oboznamuje nás s najinovatívnejšími víťazmi ceny INDEX, ktorí predstavili svoje dizajnové riešenia v oblastiach bývania, predchádzania slepoty, likvidácie nášľapných mín, distribúcie vakcín a krvi do odľahlých oblastí, čistenia oceánov, či pomoci ako zabrániť úmrtnosti novorodencov a matiek. Všetky projekty stoja na princípoch sociálnej, ekonomickej a ekologickej udržateľnosti.

www.ekotopfilm.sk

Dátum lokálnej premiéry: 29. október 2018

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.