Crème de la Crème 2021 – Týždeň francúzskeho filmu

Crème de la Crème  2021 – Týždeň francúzskeho filmu

Siedmy ročník Crème de la Crème ponúka od 19.4. do 25.4. vo svojom filmovom menu na platforme #kinaspolu tie najčerstvejšie francúzske delikatesy. Vo virtuálnej kinosále Vášho obľúbeného kina si diváci môžu pozrieť komédiu o boji proti technologickým gigantom, romantiku na oceáne okorenenú trochou krimi, vtipný horor o mladom vlkolakovi alebo príbeh legendárnej postavy Johanky z Arku. Okrem premiér ponúkne v nabitom programe množstvo ďalších francúzskych filmov.

Prehliadka, ktorú už po siedmykrát organizuje Film Europe spolu s Francúzským inštitútom, odštartuje najnovšou komédiou od režisérskeho tandemu Benoit Delépine a Gustav Kervern pod názvom Delete History. Snímka, ktorá získala strieborného medveďa70. ročníka filmového festivalu v Berlíne, ponúka satirický pohľad na to, ako sa stredná generácia vyrovnáva s výdobytkami moderného sveta. Marie môže kvôli uniknutej sex-tape stratiť rešpekt svojho syna; Bertrandova dcéra je obeťou online šikany; a Christine, ktorej hodnotenie na Uberi odmieta narásť, má problém so závislosťou na seriáloch. S pomocou skutočného hackera sa odhodlajú bojovať s mocnými veternými mlynmi súčasného života: s technologickými gigantami.

Prehliadka si pre milovníkov romantiky a kriminálnych príbehov prichystala snímku režisérky Nicole Garcia Milenci. V nej sú Lisa a Simon nerozlučná dvojica. Milostná idylka na hranici zákona sa však náhle skončí. Po troch rokoch Lisa s manželom Léom náhodne stretáva Simona na dovolenke v luxusnom rezorte. Lisa pred manželom zatají svojho ex a začne žiť dvojitý život, v ktorom si vyberá medzi luxusom a pohodlím a vášňou a neistotou. Režisérka prináša moderný pohľad na tému milostného trojuholníka s pravidlami filmu noir. K tomu jej napomáhajú aj excelentné herecké výkony Stacy Martin, Pierra Nineyho a Benoît Magimela.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia fantasy a hororov. Režiséri - dvojičky Lucovic a Zoran Boukherma prinášajú snímku Teddy, ktorá sa ocitla v minuloročnom výbere filmového festivalu Cannes. Snímka sa odohráva v dedinke vo francúzskych Pyrenejách. Miestnych dedinčanov hnevá prítomnosť vlka. Dvadsaťročný Teddy žije so svojím adoptívnym strýkom a pracuje ako výpomoc v masážnom salóne. Začína sa horúce leto. Avšak Teddyho za splnu mesiaca poškriabe neznáma šelma v lese. Ako týždne plynú, mladíka začínajú premáhať zvieracie pudy…

Tento rok je to presne 590 rokov, čo bola upálená Johanka z Arku. Toto neslávne výročie si podujatie pripomína veľmi svojráznym historickým filmom Johanka z Arku od režiséra Bruna Dumonta. Snímka zobrazuje moment, keď Johanka predstúpi pred cirkevný súd v meste Rouen. Proces vedie Pierre Cauchon, ktorý sa usiluje zbaviť ju všetkej dôveryhodnosti. Snímku definuje civilnosť, minimalizmus a dychberúci herecký výkon mladučkej vychádzajúcej hviezdy Lise Leplat Prudhomme v úlohe Johanky.

Siedmy ročník podujatia ponúkne filmové dvojičky, overené francúzske filmové hity, ktoré sa ku každej premiére viažu témou, režisérom alebo spoločným hercom. Všetky filmy a kompletný program siedmeho ročníka Crème de la Crème je dostupný na www.cdlc.sk

Za vstupenku divák zaplatí 4 EUR. K tomu ako bonus získa zdarma 7-dňový prístup do videotékyhttps://edisonline.sk/, kde v súčasnosti nájde nielen desiatky francúzskych filmov, ale aj stovky ďalších, plus dva televízne kanály Film Europe a Film Europe+.

Počas týždňa sa budú v dennej ponuke striedať dva francúzske filmy, ktoré boli premiérovo uvedené počas festivalu.

Dátum svetovej premiéry: 19. apríl 2021

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.